Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.

28 Απρ 2012

Ελαιόλαδο ή Σπορέλαιο;

Ένα από τα τελευταία διατροφικά σκάνδαλα της χώρας, αυτό με το ηλιέλαιο, έφερε στην επικαιρότητα το γνωστό δίλλημα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. «Μα φυσικά το ελαιόλαδο» θα προλάβουν ν’ απαντήσουν οι περισσότεροι και μάλλον θα έχουν δίκαιο.

Η θρεπτική αξία του «υγρού χρυσού», όπως ονομάζουν το ελαιόλαδο από την αρχαιότητα, υπερτερεί σε όλα τα υπόλοιπα φυτικά έλαια. Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ελαιόλαδο προάγει την υγεία και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.

Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του
ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική, χωρίς να αλλοιώνεται η σύστασή του. Τα σπορέλαια προέρχονται από την επεξεργασία των ελαιούχων σπόρων και ανήκουν στις κατηγορίες των ελαίων και των λιπών. Τα κύρια σπορέλαια είναι το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο και παράγονται από την επεξεργασία των αντίστοιχων σπόρων.Η μεγάλη διαφορά τους είναι στη σύσταση των λιπαρών οξέων. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν υψηλή βιολογική αξία έναντι των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, στα οποία είναι πλούσια τα σπορέλαια. Μάλιστα η αναλογία τον πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα σπορέλαια αυξάνει την χοληστερόλη και συγκεκριμένα την κακή χοληστερόλη, αλλά επιβαρύνει και με άλλους τρόπους την ανθρώπινη υγεία.

 Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής, στην οποία έχουν αποδοθεί πολλά οφέλη ως προς την ανθρώπινη υγεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα τόσο στον τομέα της διατροφής, όσο και στον τομέα της ιατρικής. Το ελαιόλαδο είναι το πιο ωφέλιμο φυτικό έλαιο, γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ιδιαίτερα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Γενικότερα το ελαιόλαδο βοηθάει:
• Στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.
• Στην διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
• Στην μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
• Στην πρόληψη της φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια των καρδιαγγειακών παθήσεων.
• Στη ρύθμιση του σακχάρου στα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
• Στη θεραπεία του έλκους του στομάχου και δωδεκαδάκτυλου.
• Στην πρόληψη του καρκίνου.

Μπορώ να καταναλώνω όσο θέλω;
Πράγματι οι περισσότεροι γνωρίζουμε πλέον τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και τη σημασία του για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, από τον χρυσό κανόνα της διατροφής του ‘παν μέτρον άριστον’ δεν ξεφεύγει ούτε το ελαιόλαδο. Όπως όλα τα έλαια, έχει αρκετές θερμίδες. Συγκεκριμένα ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο μας δίνει περίπου 45 θερμίδες. Μπορούμε λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πόσο επιβαρύνουμε θερμιδικά το γεύμα ή την σαλάτα μας εάν προσθέσουμε πολύ ελαιόλαδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η αυξημένη κατανάλωση λίπους από τη διατροφή σχετίζεται διεθνώς με το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Επομένως, μπορούμε και πρέπει να απολαμβάνουμε τη γεύση και τις ιδιότητες του ελαιόλαδου στο καθημερινό μας γεύμα, αλλά να θυμόμαστε ότι το «κλειδί» της υγιεινής διατροφής είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Μύθοι και πραγματικότητα
• Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα έλαια (σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο). Αυτός ο μύθος, πιθανότητα έχει προκύψει εξαιτίας της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων, λόγω του δυνατότερου αρώματος και της εντονότερης γεύσης του ελαιολάδου ή λόγω της έξυπνης διαφημιστικής προώθησης των σπορέλαιων ως ‘ελαφριά λάδια’. Στην πραγματικότητα, αυτό που ισχύει είναι ότι όλα τα έλαια έχουν την ίδια θερμιδική αξία. Όλα τα έλαια δίνουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Επομένως, δεν γλιτώνουμε θερμίδες εάν επιλέξουμε κάποιο σπορέλαιο για τη μαγειρική μας. • Άλλος ένας μύθος, που μάλλον έχει προκύψει εξαιτίας της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων και της λιγότερο έντονης γεύσης τους, είναι ότι τα σπορέλαια είναι πιο εύπεπτα από το ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, η αφομοίωση του ελαιόλαδου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη. Μελέτες έδειξαν ότι ο βαθμός αφομοίωσης του ελαιόλαδου μπορεί να φτάσει το 98%, στοιχείο που εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός μας είναι σε θέση να απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών του. Η ικανότητα του οργανισμού μας να πέπτει το ελαιόλαδο θεωρείται πολύ καλή και δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια. Μάλιστα, η σύστασή του σε λιπαρά οξέα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής διευκολύνοντας έτσι έμμεσα και την πέψη των άλλων τροφών.

Τι ν’ επιλέξω για τηγάνισμα;
Είναι γεγονός ότι όλα τα λίπη και τα έλαια οξειδώνονται από την επίδραση της θερμοκρασίας κατά το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Η έντονη και προχωρημένη οξείδωση συνδέεται με τη δημιουργία υπεροξειδίων, πολυμερών και προϊόντων διάσπασης των υπεροξειδίων, που αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία. Ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, οι αλλοιώσεις είναι μεγαλύτερες.

Ωστόσο, όλα τα έλαια δεν είναι το ίδιο ανθεκτικά στο τηγάνισμα. Το ελαιόλαδο είναι πιο σταθερό και οξειδώνεται λιγότερο σε σύγκριση με τα σπορέλαια. Τη σταθερότητά του αυτή την οφείλει στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε. Η ανθεκτικότητά του λοιπόν το καθιστά την καλύτερη επιλογή ακόμα όταν πρόκειται να τηγανίσουμε. Μην ξεχνάτε όμως ότι όσες περισσότερες φορές τηγανίζουμε το ίδιο λάδι, τόσο αλλοιώνουμε τα χαρακτηριστικά του και φορτώνουμε τον οργανισμό μας με επικίνδυνες ουσίες.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε, οτι μπορούμε περιστασιακά να απολαμβάνουμε τα τηγανητά φαγητά, προτιμώντας όμως το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και αλλάζοντας τακτικά το λάδι που τηγανίζουμε.
Τα σπορέλαια συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω του χαμηλότερου κόστους τους, σχεδόν κατά κανόνα, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες για το τηγάνισμα διαφόρων τροφών έχοντας καταλάβει πλήρως την θέση που παραδοσιακά κατείχε το ελαιόλαδο. Επί πλέον επαναχρησιμοποιούνται πολυάριθμες φορές, μέχρις εξάντλησης τους, σε βαθμό τέτοιο που να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία από την διάσπαση τους σε καρκινογόνες ουσίες.

Πηγή  http://www.nline.gr/

27 Απρ 2012

Γνωμικά

ΕΛΙΕΣ-ΛΑΔΙ
- Από το θέρο ως τις ελιές δεν απολείπουν οι δουλειές
- Βάλε ελιά για το παιδί σου και συκιά για τη ζωή σου.
- Χύνει λάδι στη φωτιά
- Πέρασε της ελιάς τα φαρμάκια
- Του χάρισαν της ελιάς το μέσα και του αυγού τ’ απέξω
- Κλήμα του χεριού σου κι ελιές απ’ τον παππού σου
- Η ελιά είναι κυρά κι όποτε θέλει κάνει
- Η ελιά θέλει τσεκούρι και τ’αμπέλι πριόνι
- Κολοκύθια με λάδι, κολοτούμπες το βράδυ
- Έπεσεν ο ποντικός στο λάδι
- Εχύθηκε το λάδι μας και μπήκε στο πυθάρι
- Που δε λυπάται κάνει ελιές κι λυπισάρης πρόβατα
- Στο πυθάρι μπήκε η φάβα και σταλιά λάδι δεν είδα
- Το καλό ασκί βάζει λάδι και κρασί
- Λάδι ψωμί δεν έχουμε και μαγεργιά γυρεύουμε
- Απού ’βαλε το έλαιος να βάλει και το κλήμα
- Η τέχνη θέλει μάστορα κι η φάβα θέλει λάδι
- Άνθρωπος δίχως υπομονή, λυχνάρι δίχως λάδι
- Βάλε ελιές για τα παιδιά σου, παταθιές για την κοιλιά σου
- Ήπιε η φακή το λάδι κι εκατάπιε ντο και πάει
- Του Προφήτη Λιά το βράδυ, μπαίνει στην ελιά το λάδι

 Λαϊκές εκφράσεις

- Μου έβγαλέ το λάδι = με ταλαιπώρησε
- Είναι καθαρός σαν λάδι = είναι αθώος
- Περνάω με ψωμί και λάδι = ζω με υπερβολική λιτότητα
- Ρίχνω λάδι στη φωτιά = προκαλώ ένταση
- Βγάζω από την πέτρα λάδι = δεν αφήνω ευκαιρία ανεκμετάλλευτη
- Φάε λάδι κι έλα βράδυ= μεγάλη θρεπτική αξία του λαδιού
- Λαδώνω κάποιον = δωροδοκώ
- Έκανα λαδιά = έκανα πονηριά
- Με μια καλή βεντέμα (σοδειά) λαδιού ξεχρώνει ο νοικοκύρης = αξία του λαδιού στην οικονομία
- Η αλήθεια πλέει σαν το λάδι
- Κρασί παλιό και λάδι φετινό

Πηγή  http://hatzikos.blogspot.com

25 Απρ 2012

Ελαιόλαδο και υγεία

Δ. Μητρόπουλος,
Ιατρός Καρδιολόγος



Ο ανθρώπινος οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του, προσλαμβάνει από το περιβάλλον του, θρεπτικές ουσίες, νερό, άλατα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 
Οι 3 κύριες κατηγορίες θρεπτικών ουσιών είναι:
Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεϊνες.

Τα λίπη αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης ενέργειας από το περιβάλλον, αλλά και την κύρια ενεργειακή παρακαταθήκη του οργανισμού. Ο κύριος επομένως βιολογικός ρόλος των λιπιδίων, είναι η παραγωγή ενέργειας και η αποθήκευση της στο εσωτερικό του οργανισμού. Επί πλέον αυτά συμμετέχουν στην δομή των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και στη βιοσύνθεση των ορμονών.

Τα διάφορα λίπη που φθάνουν στον οργανισμό μας με τις τροφές, διασπώνται στο πεπτικό μας σύστημα, στους απλούστερους δομικούς τους λίθους, που είναι η χοληστερίνη και τα λιπαρά οξέα. Αυτά είναι αδιάλυτα στο νερό. Για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στον οργανισμό, πρέπει να βρίσκονται συνδεδεμένα με ειδικές πρωτείνες και τα συμπλέγματα τους με αυτές ονομάζονται λιποπρωτείνες. Αυτές λοιπόν είναι η μορφή, με την οποία τα λιπίδια κυκλοφορούν στο αίμα. Και είναι τα χυλομικρά, οι λιποπρωτείνες πολύ χαμηλής πυκνότητας(VLDL), ενδιάμεσης πυκνότητας(IDL), χαμηλής πυκνότητας(LDL) και υψηλής πυκνότητας(HDL). 

 Αυτές οι λιποπρωτείνες που αναφέραμε παραπάνω, έχουν διαφορετικές βιολογικές δράσεις. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι οι VLDL, IDL, LDL, μεταφέρουν την χοληστερίνη σε διάφορους ιστούς. Όταν όμως αυτή κυκλοφορεί σε αυξημένες ποσότητες, επικάθεται στο τοίχωμα των αγγείων, που είναι οι σωλήνες που κυκλοφορούν το αίμα, με αποτέλεσμα αυτά να στενεύουν ή να βουλώνουν τελείως και το αίμα να κυκλοφορεί με δυσκολία. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση. Και αν αυτό συμβεί στα αγγεία της καρδιάς μας, τότε μιλάμε για στεφανιαία νόσο(και αυτή μπορεί να εκδηλωθεί είτε σαν στηθάγχη, είτε σαν έμφραγμα), αν συμβεί στα αγγεία του εγκεφάλου, έχουμε εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιοδήποτε αγγείο του σώματός μας, με αποτέλεσμα βλάβη στα όργανα που αυτό τροφοδοτεί. Αντίθετα οι HDL λιποπρωτείνες, χρησιμεύουν για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τους διάφορους ιστούς και την μεταφορά της στο συκώτι για χρήση ή αποβολή. Ως εκ τούτου η χοληστερίνη που είναι συνδεδεμένη με τις HDL λιποπρωτείνες δεν αποτελεί αθηρωγόνο παράγοντα και για αυτό ο κόσμος την αποκαλεί καλή χοληστερίνη.

Το ελαιόλαδο τώρα δρα στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης με διάφορους μηχανισμούς. Ελαττώνει την ολική χοληστερίνη, αυξάνει τη σύνθεση και τη συγκέντρωση της HDL χοληστερίνης (καλής χοληστερίνης), ενώ ταυτόχρονα καθιστά την LDL χοληστερίνη (κακή χοληστερίνη), λιγότερο ικανή να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση, καθώς τροποποιεί το μέγεθος των μορίων της, αλλά και εμποδίζει την οξείδωση της. Επί πλέον, αντίθετα με άλλα έλαια, δεν ενεργοποιεί το σύστημα πήξεως του αίματος, με άλλα λόγια ελαττώνει την δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι όταν συνυπάρχουν με αρτηριοσκλήρυνση, μπορεί να προκαλέσουν εμβολές.

Τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί επαρκώς και πειραματικά στο εργαστήριο, αλλά και από πολλές και εμπεριστατωμένες επιδημιολογικές μελέτες. Πρώτα-πρώτα η περίφημη πια μελέτη των επτά χωρών, μια τεράστια μελέτη σε 11500 άτομα, που έγινε στις 10ετίες 50 και 60. Μετείχε και η Ελλάδα, όπου παρακολούθησαν τους κατοίκους 2 περιοχών, 1 στην Κρήτη και 1 στην Κέρκυρα. Σε αυτή διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά τις καρδιοπάθειες, οι Μεσογειακές χώρες που συμμετείχαν στην μελέτη (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα), είχαν πολύ μικρότερη θνησιμότητα από ότι οι Βόρειες χώρες. Όσον αφορά τη θνησιμότητα από καρκίνο οι ίδιες χώρες είχαν μικρότερη θνησιμότητα από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Βόρειες Χώρες και η Ιαπωνία. Εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες των χωρών που μετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη, αλλά λαμβάνοντας υπ΄ όψη και άλλες μελέτες που ανακοινώθηκαν αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε ως πρότυπο υγιεινής διατροφής την Μεσογειακή διατροφή, το είδος της διατροφής των χωρών της Μεσογείου κατά την 10ετία του 1950. Προτείνεται λοιπόν να καταναλώνονται καθημερινά: ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, πατάτες συνοδευόμενα από σαλάτες, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Προτείνεται καθημερινά η λήψη γάλακτος, τυριού ή γιαουρτιού, κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά. Επίσης καθημερινά μικρή ποσότητα αλκοόλ. 3-4 φορές την εβδομάδα, συστήνεται η κατανάλωση πουλερικών ή ψαριών και 2 φορές την εβδομάδα η κατανάλωση αυγών. Το κόκκινο κρέας προτείνεται 1 φορά την εβδομάδα. Επίσης συστηματική σωματική άσκηση, δηλαδή περπάτημα 40 λεπτά ημερησίως ή εν πάσει περιπτώσει αποφυγή καθιστικής ζωής. Όσον αφορά το θέμα του ελαίου, συστήνεται ανεπιφύλακτα το ελαιόλαδο και οι ελιές. 

Αυτό το πρότυπο διατροφής έχει υιοθετηθεί από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, ως η ιδανική διατροφή για πρόληψη στεφανιαίας νόσου και γενικά αγγειοπάθειας. Υπάρχουν μελέτες στην Αμερική όπου σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όταν άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες και ακολουθήθηκε διατροφή μεσογειακού τύπου ελαττώθηκε η συχνότητα εμφάνισης στεφ. νόσου. Αντίθετα όταν παρατηρήσαμε στα τέλη της 10ετίας του 1980, τους κατοίκους στην περιοχή της Κρήτης που μετείχε στην μελέτη των επτά χωρών διαπιστώσαμε ότι αυξήθηκαν δραματικά τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η απομάκρυνση από τον παραδοσιακό τύπο διατροφής, η υιοθέτηση δίαιτας Δυτικού τύπου που ευνοεί τη συχνή κατανάλωση κρέατος, την κατανάλωση συντηρημένων τροφών που περιέχουν κεκορεσμένα λίπη και η καθιστική ζωή μας έκαναν να χάσουμε το πλεονέκτημα της υγείας και μακροζωίας που είχαμε.   

Επιπλέον μελέτες από την Ισπανία τη Γαλλία και την Ιταλία, δείχνουν ότι αυξάνοντας την κατανάλωση ελαιολάδου σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, χωρίς να επέμβουμε σε άλλες διατροφικές συνήθεις, είχαμε σαν αποτέλεσμα να ελαττωθούν τα καρδιαγγειακά επεισόδια σε αυτούς. Διαπίστωσαν αυτοί, σε κυτταρικό επίπεδο, ότι το ελαιόλαδο δρα σε διάφορα ενζυμικά συστήματα του ήπατος, ελαττώνοντας την παραγωγή χοληστερίνης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ενεργητική της απέκκριση μέσω της χολής. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί και ελάττωση της δραστικότητας των ενζύμων παραγωγής τριγλυκεριδίων.
Μολονότι έχει γίνει πολύς θόρυβος αναφορικά με τη λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως είναι το ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, είτε με την τροφή είτε με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο στην αύξηση της καλής χοληστερίνης, όσο και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το ελαιόλαδο επίσης έχει το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιείται με έναν πολύ φυσικό τρόπο(στην συνηθισμένη καθημερινή διατροφή) και όχι σαν φαρμακευτικό σκεύασμα, χάπι ή σιρόπι, που συχνά είμαστε αρνητικοί να λάβουμε.

Πέρα από την καρδιά και τα αγγεία, ευεργετικές είναι οι επιδράσεις του ελαιολάδου και στο γαστρεντερικό σύστημα. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 80, μελέτες σε Ιταλικό πληθυσμό, έδειξαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, μαζί με άλλα συστατικά της Μεσογειακής δίαιτας (λαχανικά, εσπεριδοειδή και άλλα φρέσκα φρούτα, σκόρδο), οδηγεί σε ελάττωση της επίπτωσης καρκίνου του στομάχου. Στο έντερο, το ελαιόλαδο αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου και ως εκ τούτου μπορεί να ελαττώσει την πιθανότητα οστεοπόρωσης. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει ή ακόμα εμποδίζει την δημιουργία μεταστάσεων όταν υπάρχει καρκίνος του εντέρου.

Μια άλλη παράμετρος που σίγουρα θα συζητηθεί πολύ στο μέλλον είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ελαιόλαδο. Αυτές προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, που οφείλονται σε οξείδωση των στοιχείων τους. Οι ουσίες που προκαλούν οξείδωση των κυττάρων, προέρχονται, από τροφές που λαμβάνουμε, από ερεθιστικούς παράγοντες(πχ. ο καπνός), από επίδραση εξωγενών παραγόντων(πχ. υπεριώδης ακτινοβολία, ή χημικά καρκινογόνα) ή από προϊόντα του ίδιου του κυτταρικού μεταβολισμού. Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, περιέχοντας προβιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, και μια ολόκληρη κατηγορία ουσιών, τις πολυφαινόλες, με ειδική αντιοξειδωτική δράση. Το extra παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, αποτελεί μια πολύ πλουσιότερη πηγή από ότι άλλα ελαιόλαδα, ή ακόμα άλλα λίπη ή έλαια. Εκτός της αντιοξειδωτικής τους δράσης, ορισμένες από αυτές τις ουσίες έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες και για ορισμένες αντικαρκινικές δράσεις του ελαιολάδου.
Όσον αφορά το σακχαρώδη διαβήτη συνιστάται η κατανάλωση λίπους να αφορά αποκλειστικά μονοακόρεστα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, το οποίο αναφέρεται ονομαστικά σαν ένας από τους πρώτους διαιτητικούς παράγοντες αντιμετώπισης της ασθένειας. Συγκεκριμένα αυτό αυξάνει την δραστικότητα της ινσουλίνης, στους ιστούς, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ελαττώνει την διαδικασία της νεογλυκογένεσης στο ήπαρ, μιας διαδικασίας δηλ. που ενεργοποιεί την παραγωγή σακχάρου από το ήπαρ.

Αναφορικά με το ουροποιητικό σύστημα πρέπει να τονίσουμε ότι το ελαιόλαδο ελαττώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, αλλά και τη συχνότητα μεταστάσεων, σε ήδη καρκινοπαθείς. Επίσης όπως αναφέραμε και πιο πάνω για την αρτηριοσκλήρυνση, προστατεύονται τα αγγεία που αρδεύουν το νεφρό και περιορίζεται η πιθανότητα νεφρικής αρτηριοσκλήρυνσης, με αποτέλεσμα καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του οργάνου, με αποτέλεσμα τη πιο εύκολη απέκκριση των τοξικών ουσιών, ιδιαίτερα σε καταστάσεις ελαττωμένης νεφρικής λειτουργίας.
Ίσως τα περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία σε ανθρώπους, αναφορικά με τη δράση του ελαιολάδου και του καρκίνου, έχουν συλλεχθεί για το καρκίνο του μαστού. Σήμερα θεωρείται βέβαιη η προστατευτική δράση του ελαιολάδου στον καρκίνο αυτό. Έτσι ο Μεσογειακός τύπος δίαιτας θεωρείται υπεύθυνος για την μικρότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού σε Νότια Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα σε σύγκριση με πιο βόρειες χώρες. Το γεγονός ότι οι Έλληνες οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία και άλλαξαν το πρότυπο διατροφής τους, παρουσιάζουν υψηλότερο επίπεδο καρκίνου του μαστού, είναι ένα επιπλέον στοιχείο υπέρ της αντικαρκινικής του δράσης. Ανάλογα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί για τον καρκίνο του παγκρέατος και του ενδομητρίου, με 26% ελάττωση της επίπτωσης σε άτομα που κατανάλωναν πολύ ελαιόλαδο.

Υπάρχουν πάνω από 2000 ανακοινώσεις και άρθρα στην διεθνή βιβλιογραφία, που αναφέρονται στις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου είτε στην πρόληψη, είτε στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων

Είμαστε τυχεροί, που ζούμε σε μια ευλογημένη περιοχή, όπου αυτό μας παρέχεται σε αφθονία και σε άριστη ποιότητα. Οφείλουμε να το αναδείξουμε και να το προτάξουμε, όχι μόνο ως φάρμακο, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας διατροφής.

Πηγή  www.naosanalipseos-kal.g

23 Απρ 2012

Δειγματισμός στην πλατεία Ελευθερίας

Φτάσαμε στην Κατερίνη λίγο μετά τις 10 το πρωί. Ο κόσμος ήδη μαζευόταν. Η οργάνωση ήταν πλήρης, με τραπεζάκια, ψωμί και πιάτα για το δειγματισμό του ελαιόλαδου.
Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ήταν εκεί βοηθώντας τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδικασία.
Όλοι οι πολίτες περνούσαν εμπρός απο τα τραπεζάκια, δοκιμάζοντας το ελαιόλαδο που είχε φέρει ο κάθε παραγωγός, ενημερώνονταν για την προσφερόμενη ποιότητα, προέλευση και τιμή του ελαιόλαδου, καθώς και για οτιδήποτε άλλο τους ενδιέφερε.
Προσπαθούσαν να δοκιμάσουν όλα τα ελαιόλαδα, (αν και αυτό ήταν δύσκολο) και μετά πήγαιναν στη γραμματεία και ψήφιζαν το ελαιόλαδο που τους άρεσε περισσότερο.
Ήταν μια δημοκρατική διαδικασία, στην καλύτερη της μορφή, μια και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε με πολύ κόσμο και ο κόσμος να μάθει για τα προιόντα μας.

Ευχαριστούμε Κατερίνη

21 Απρ 2012

Στην Κατερίνη την Κυριακή


Οι ενεργοί πολίτες της Πιερίας ανοίγουν δρόμους
πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα!
Θα παραγγείλουν λάδι μέσα από μια ομαδική διαδικασία
που θυμίζει Αρχαία Αγορά και πραγματική Δημοκρατία!


 
Μετά από πρόσκληση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ), οι μεγαλύτεροι αγροτικοί  συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις της χώρας μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα επεξεργασίας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, θα βρίσκονται την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 στην Κατερίνη.

Τα 3.500 μέλη της ΕΟΔνΠ και πολλοί άλλοι συνδημότες τους, προτίθενται, άμεσα, να προμηθευτούν μεγάλη ποσότητα (50 – 300 τόνους) εξαιρετικού  παρθένου ελαιολάδου για τις οικογένειές τους και εντός των επόμενων εβδομάδων πρόκειται  να προβούν σε ομαδική παραγγελία. Για το σκοπό αυτό, κάλεσαν όλους τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές να προσέλθουν στην πόλη της Κατερίνης, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας να δοκιμάσουν το λάδι που πρόκειται να αγοράσουν και να συναποφασίσουν, μέσω δημόσιας ψηφοφορίας, την επιλογή του καταλληλότερου προμηθευτή.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Περισσότερες από 20 συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις, από διάφορα μέρη της χώρας (Κρήτη, Πελοπόννησος, Χαλκιδική) έχουν δηλώσει συμμετοχή, και την επόμενη Κυριακή πρόκειται να προσφέρουν ότι καλύτερο διαθέτουν για να «κερδίσουν» τους πολίτες της Πιερίας και τον πρωτότυπο «διαγωνισμό». Η πολυσχιδής εθελοντική ομάδα, γνωστή από το «κίνημα της πατάτας», με την πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκει να εξασφαλίσει μέσω της ομαδικής παραγγελίας, την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου, στην χαμηλότερη τιμή και έτσι να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Ομάδα νομικών, γεωπόνων και ντόπιων μικροπαραγωγών, που γνωρίζουν τα «μυστικά» του λαδιού, έχουν αναλάβει την οργάνωση του δειγματισμού και αναμένεται η συμμετοχή των πολιτών στην πλατεία Κατερίνης να είναι μεγάλη, αφού η παραγγελία για το λάδι βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στα στόματα όλων των δημοτών.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν όλα τα ελαιόλαδα που θα εκθέσουν οι προμηθευτές και στη συνέχεια να ρίξουν σε μια κάλπη τον αριθμό του προϊόντος που επέλεξαν. Η διαδικασία θα διαρκέσει 4 ώρες (10:00 – 14:00) και στο τέλος, δημόσια, παρουσία όλων, η ομάδα θα καταμετρήσει τις ψήφους. Θα ακολουθήσει η επιλογή του προμηθευτή ο οποίος θα αποδεχτεί εγγράφως τους όρους πώλησης.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους της, αλλά και όλους τους πολίτες της Πιερίας, την Κυριακή 22 Απριλίου 2012, από τις 10:00 – 14:00 να λάβουν μέρος ενεργά στη διαδικασία αυτή και να συναποφασίσουν την επιλογή του προμηθευτή.

Πηγή  www.otoposmou.gr/

Συσκευασία 5 λίτρου


Κατόπιν απαίτησης αρκετών φίλων πελατών για μικρότερη συσκευασία, τώρα προσφέρουμε το λάδι μας και σε 5 λίτρο διάφανο PET δοχείο, με καπάκι ασφαλείας, στην τιμή των 17 ευρώ.

Ελπίζω έτσι περισσότεροι φίλοι μας να γευτούν το ελαιόλαδο Αργολίδας "Έλιον"







20 Απρ 2012

Διανομή του δικού μας ελαιόλαδου στην Κοζάνη



 Από το Συνεταιρισμό Δ. Μακεδονίας "Αλιάκμων", το ελαιόλαδο μας επιλέχθηκε για τη διανομή προϊόντων στην πόλη της Κοζάνης. Ακολουθεί το δελτίο τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυριακή  29/4/2012 είναι  η μέρα που θα γίνουν και πάλι διανομές αγροτικών προϊόντων στην Κοζάνη .
Τα προϊόντα που θα διατεθούν αυτή τη φορά είναι 

1)   ΑΛΕΥΡΙ από την Ε.Α.Σ. Κιλκίς .
Αλεύρι  55άρι  για όλες τις χρήσεις σε συσκευασίες των 10 και 25 κιλών με τιμή πώλησης  55 λεπτά  το κιλό. 
2)      ΡΥΖΙ Χαλάστρας .
Ρύζι Καρολίνα    σε  συσκευασία των  5,6 κιλών πού   θα διατίθεται προς 5 ευρώ. Ρύζι κίτρινο  σε συσκευασία των 6,6  κιλών  πού  θα διατίθεται  προς 5 ευρώ
3)    ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  Αργολίδας  «Έλιον»
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0.45, φετινής σοδειάς , θα διατίθεται σε συσκευασία  5  λίτρων  προς 15 ευρώ   και  17 λίτρων   προς 50 ευρώ.
4)    ΜΕΛΙ Κοζάνης 
Μέλι ανθόμελο εξαιρετικής  ποιότητας  από παραγωγούς της περιοχής μας  θα διατίθεται  σε συσκευασία των 3 κιλών προς  18  ευρώ
5)      ΠΑΤΑΤΕΣ
Πατάτες Αgria  από το Φούφα Κοζάνης θα διατίθενται σε συσκευασία των 25 κιλών προς 7,5 ευρώ
 
Οι παραγγελίες θα αρχίσουν από Παρασκευή  20/04/2012  ηλεκτρονικά στο www.ktinotrofoi.gr  και τηλεφωνικά στο 2461354334 από 9-3
Η  παράδοση  των προϊόντων θα γίνει  στο χώρο  ανάμεσα στο Σιδ. Σταθμό και  τις αποθήκες   της  Ε.Α.Σ. Κοζάνης  την Κυριακή  29/04/2012 από  9 το πρωί έως 4 το απόγευμα 

 Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δ. Μακεδονίας  Αλιάκμων

Πηγή  http://ktinotrofoi.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

16 Απρ 2012

Δειγματισμός Ελαιόλαδου


Δειγματισμός ελαιόλαδου για επαγγελματίες και ιδιώτες σε γυάλινα μπουκάλια τύπου marasca 100 ml με καπάκι ασφαλείας

14 Απρ 2012

Πιστοποιητικό Χημικών Αναλύσεων Ελαιολάδου





ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ , ΝΕΡΟΥ ,ΕΔΑΦΟΥΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΜΙΔΕΑΣ
Τηλ.6936524004 ,2752044045
Email׃ geomasto@gmail.com web: www.waterlab.gr

Πιστοποιητικό Χημικών Αναλύσεων Ελαιολάδου
Στοιχεία Πελάτη׃ ΑΦΟΙ ΤΣΑΓΚΑΡΕΛΗ Ο.Ε
Διεύθυνση : Σκάλα Μαλανδρενίου Αργολίδος

Ταυτότητα δείγματος κατά δήλωση του πελάτη ׃ < Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο >
Δειγματοληψία : από πελάτη
Ημερομηνία παραλαβής : 20/03/2012
Ημερομηνία ανάλυσης : 20/03/2012
Κωδικός δείγματος ׃05T/12

Παράμετρος
Αποτέλεσμα
Ανώτατη παραδεκτή τιμή για
το εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο
Εφαρμοζόμενες μέθοδοι
ΟΞΥΤΗΤΑ (% Ελαικό οξύ)
0,45
0,80
Κανονισμός 2568/91/ ΕΟΚ
(Παράρτημα ΙΙ)
Κ270 (Απορρόφηση στα 270 nm)
0,129
0,220
Κανονισμός 2568/91/ΕOK
(Παράρτημα ΙΧ)
Κ232 (Απορρόφηση στα 232 nm)
1,910
2,500
Κανονισμός 2568/91/ΕOK
(Παράρτημα ΙΧ)
ΔΚ
-0,002
0,010
Κανονισμός 2568/91/ΕOK
(Παράρτημα ΙΧ)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΩΝ
meqO2/kg
13,5
20,0
Κανονισμός 2568/91/ ΕΟΚ
(Παράρτημα ΙΙΙ)


Σύμφωνα με τα παραπάνω το συγκεκριμένο δείγμα ελαιολάδου για τις χημικές παραμέτρους που προσδιορίστηκαν, είναι εντός ορίων του κανονισμού 2568/91 της Ε.Ε για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.



20/03/2012 
Για το Εργαστήριο

Μαστοράκος  Γεώργιος
Χημικός



TΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΟΚΙΜΗ
Το copyright του παρόντος Πιστοποιητικού ανήκει στο εργαστήριο που το εξέδωσε και δε δύναται να αναπαραχθεί, χωρίς τη γραπτή έγκριση του εργαστηρίου, παρά μόνο σε πλήρη μορφή.

9 Απρ 2012

Η ελιά

Eίμαι του ήλιου η θυγατέρα
H πιο απ’ όλες χαϊδευτή.
Xρόνια η αγάπη του πατέρα
Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να πέσω νεκρωμένη,
Aυτόν το μάτι μου ζητεί.
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Δεν είμ’ ολόξανθη, μοσχάτη
Tριανταφυλλιά ή κιτριά·
Θαμπώνω της ψυχής το μάτι,
Για τ’ άλλα μάτια είμαι γριά.
Δε μ’ έχει αηδόνι ερωμένη,
M’ αγάπησε μία θεά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Όπου κι αν λάχω κατοικία,
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί·
Ώς τα βαθιά μου γηρατεία
Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή·
Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη
Kι είμαι γεμάτη προκοπή·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Φρίκη, ερημιά, νερά και σκότη,
Tη γη εθάψαν μια φορά·
Πράσινη αυγή με φέρνει πρώτη
Στο Nώε η περιστερά·
Όλης της γης είχα γραμμένη
Tην εμορφιά και τη χαρά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Εδώ στον ίσκιο μου από κάτου
Ήρθ’ ο Χριστός ν’ αναπαυθεί,
Kι ακούστηκε η γλυκιά λαλιά του
Λίγο προτού να σταυρωθεί·
Το δάκρυ του, δροσιά αγιασμένη,
Έχει στη ρίζα μου χυθεί·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

( Kωστής Παλαμάς, Άπαντα, A΄, Mπίρης χ.χ.)

Πηγή  vatopaidi.wordpress.com

5 Απρ 2012

Παράμετροι Ποιότητας του Ελαιόλαδου


Πολλές φορές βλέπουμε αυτές τις ετικέτες όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ, αλλά τι σημαίνουν πραγματικά;

Θα ασχοληθούμε με τους όρους που διαβάζουμε πιο συχνά όπως η οξύτητα, ο αριθμός υπεροξειδίων, και η απορρόφηση στο υπεριώδες (Κ232, Κ270,ΔΚ).

 1. Οξύτητα
Η οξύτητα είναι το μέτρο που προσιορίζει την περιεκτικότητα οξέων στο ελαιόλαδο. Όσο περισσότερα οξέα περιέχει το ελαιόλαδο τόσο ξυνότερη και πιό καυτερή είναι η γεύση του και δυσκολότερη η χωνευσή του.  Η ανώτατη ποιότητα ελαιολάδου, δηλαδή το "εξαιρετικό παρθένο" έχει περιεκτικότητα σε οξέα μεταξύ 0,1% και 0,8%

2. Αριθμός Υπεροξειδίων
 Ο αριθμός υπεροξειδίων είναι το μέτρο του βαθμού οξείδωσης του ελαιολάδου σε πρωταρχικό στάδιο. Τα υπεροξείδια είναι χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από την αντίδραση κυρίως του οξυγόνου με το ελαιόλαδο. Υψηλά υπεροξείδια σημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει υποστεί οξειδωτικές αλλοιώσεις και ότι θα έχει μικρή αντοχή στον χρόνο.

3. Σταθερά Κ232
Πρακτική σημασία: H σταθερά Κ232 δείχνει το ενδιάμεσο ποσοστό οξείδωσης των συστατικών του ελαιολάδου, όταν αυτό ελεγχθεί στον Αεριοχρωματογράφο με φως μήκους κύματος 232 nm.
Η τιμή αυτής της σταθεράς είναι αυξημένη π.χ., αν οι ελιές πριν από την έκθλιψη αποθηκεύονται για πολλές ημέρες. Η ανωτάτη ποιότητα ελαιολάδου, δηλαδή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει τιμές της K232 μεταξύ 1,5 και 2,5. 

4. Σταθερά Κ 270 
Πρακτική σημασία: Η σταθερά Κ270 δείχνει το ποσοστό μείωσης της ανθεκτικότητας στην οξείδωση, όταν το ελαιόλαδο ελεγχθεί στον Αεριοχρωματογράφο με φως μήκους κύματος 270 nm. Η τιμή αυτής της σταθεράς εξαρτάται από το πόσο φρέσκο είναι το ελαιόλαδο. Παλαιά ελαιόλαδα ή μείγματα με παλαιά ελαιόλαδα έχουν αυξημένες τιμές της Κ270. Η τιμή αυτής της σταθεράς είναι πολύ χαμηλή αμέσως μετά την εμφιάλωση και αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας του ελαιολάδου. Η έκθεσή του στην ηλιοακτινοβολία ή σε υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την πρόοδο της γήρανσης. Η ανώτατη ποιότητα ελαιολάδου, ήτοι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει κατά κανόνα τιμές της Κ270 μεταξύ 0,15 και 0,22. 

5. Σταθερα ΔΚ
Ο δείκτης ΔΚ είναι κριτήριο διάκρισης της ποιότητας και καθαρότητας των ελαιολάδων.
Για τον προσδιορισμό αυτού του δείκτη συνδυάζονται οι τιμές Κ270 και Κ232  σε έναν τύπο φυσικής και συγκρίνονται με μία τιμή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η τιμή ΔΚ μπορεί σε περίπτωση διαφορών να είναι θετική ή αρνητική.
Πρακτική σημασία: Η Σταθερά δείχνει κάθε ανάμιξη με άλλο ελαιόλαδο, που δεν είναι "εξαιρετικό παρθένο".
Η τιμή ΔΚ του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου θα πρέπει να είναι αρνητική (ανώτατο όριο 0,01).


 Στην παραπάνω ετικέτα, βλεπουμε ότι αν και το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό παρθένο με οξύτητα ίση με 0,5%, οι υπόλοιποι δείκτες, ιδιαίτερα οι σταθερές είναι σχεδόν στα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.

Άρα εδώ η ποιότητα του συγκεκριμένου ελαιόλαδου υστερεί αρκετά.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε, κοιτάξτε πιο προσεκτικά τις ετικέτες.

Πηγή www.sgp-sitia.de



















2 Απρ 2012

Ελαιόλαδο: 1 καλλυντικό για 7 χρήσεις

Πριν ξεκινήσεις να αγοράσεις την αγαπημένη σου σειρά καλλυντικών, ρίξε μια ματιά και στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Εκεί κρύβεται ένα προϊόν, που, εκτός από τροφή, έχει και 7 διαφορετικές καλλυντικές χρήσεις: Λοσιόν καθαρισμού, περιποίηση προσώπου ημέρας και νυκτός, αλλά και λαιμού, σώματος, χεριών, νυχιών και μαλλιών. Αρκεί να είναι αγνό, παρθένο και να το φυλάσσεις σε σκουρόχρωμο, γυάλινο μπουκαλάκι.

Ελιξίριο ομορφιάς
Όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στη διατροφή μας. Η σχέση του με την ομορφιά μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο στην αρχαιότητα, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική. Δες παρακάτω με ποιούς τρόπους μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το μοναδικό φυτικό προϊόν ως ελιξίριο ομορφιάς:

Για ντεμακιγιάζ ή καθαρισμό προσώπου: Στάζεις λίγες σταγόνες ελαιόλαδο σε ένα κομμάτι βαμβάκι και σκουπίζεις με αυτό όλο το πρόσωπο – αν θέλεις και τον λαιμό. Ξεπλένεις με λίγο αφρό σαπουνιού με βάση το ελαιόλαδο ή το χαμομήλι και χλιαρό νερό. Αυτό αποτελεί μια πλήρη περιποίηση προσώπου.

Για βελούδινη επιδερμίδα: Βουτάς τις άκρες των δακτύλων σου σε ελαιόλαδο και κάνεις μασάζ στο πρόσωπο και τον λαιμό, μέχρι να απορροφηθεί τελείως από το δέρμα. Μετά από μια ώρα ξεπλένεις με άφθονο νερό και λίγο αφρό λευκού σαπουνιού από ελαιόλαδο. Όσο πιο τακτικά επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέσα στην εβδομάδα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις. Ισχύει για κάθε ηλικία (από την εφηβεία έως τα ..ήντα) και κάθε τύπο δέρματος. Προλαβαίνει και τις ρυτίδες.

Για περιποίηση νυκτός: Μια τουλάχιστον ώρα πριν ξαπλώσεις, αλείφεις το πρόσωπό σου με ένα μείγμα ίσης ποσότητας ελαιόλαδου και χυμού λεμονιού και ξεπλένεις με άφθονο νερό πριν κοιμηθείς. Αυτό ωφελεί στην ανανέωση των κυττάρων κατά τη διάρκεια του ύπνου και χαρίζει σφριγηλή επιδερμίδα.

Για απαλά χέρια: Κάνεις μασάζ με χλιαρό ελαιόλαδο τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και το αφήνεις να απορροφηθεί. Μετά ξεπλένεις τα χέρια με ζεστό νερό και τα σκουπίζεις απαλά.

Για γερά νύχια: Μουσκεύεις ένα κομμάτι βαμβάκι ή μια μπατονέτα σε ελαιόλαδο και κάνεις απαλό μασάζ στα νύχια χεριών και ποδιών, αφήνοντάς το να απορροφηθεί. Τα νύχια σου σιγά-σιγά θα δυναμώσουν και θα λάμψουν. Αυτή είναι επίσης μια καλή προετοιμασία για μανικιούρ ή πεντικιούρ.

Για πίλινγκ σώματος: Αναμιγνύεις ελαιόλαδο με χοντρό αλάτι (σε μικρές μπίλιες, όχι σε αιχμηρά κομμάτια) και τρίβεις με αυτό όλο το σώμα. Αυτή η διαδικασία θα σου δώσει αναζωογόνηση και ευεξία, έστω και αν γίνει με σκέτο λάδι. Μην ξεχνάς ότι οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα άλειφαν το σώμα τους με ελαιόλαδο πριν από τους αγώνες για να ζεστάνουν και να δυναμώσουν τους μυς τους, ενώ η επάλειψή του στο σώμα ήταν διαδεδομένη επίσης τόσο για θεραπευτικούς όσο και για καλλυντικούς σκοπούς.

Για μαλακά, αναζωογονημένα μαλλιά: Όταν τα μαλλιά είναι ταλαιπωρημένα, θαμπά και ξηρά από διάφορες τεχνικές εργασίες, αρκεί ένα μασάζ με ελαιόλαδο από τη ρίζα μέχρι την άκρη της τρίχας, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αφήνοντας το λάδι στα μαλλιά όσο περισσότερο χρόνο μπορείς. Εναλλακτική περιποίηση προσφέρει και η γνωστή μάσκα με χλιαρό ελαιόλαδο, στο οποίο μπορείς να προσθέσεις το χυμό μισού λεμονιού (ρώτησε μόνο την κομμώτριά σου αν το λεμόνι επηρεάζει την βαφή). Απλώνεις καλά το μείγμα στα μαλλιά σου και τα καλύπτεις τουλάχιστον για μισή ώρα με μια πλαστική κουκούλα. Στη συνέχεια λούζεσαι με ένα απαλό φυτικό σαμπουάν.

Πηγή  www.goldenmag.gr